• Capacitatea de a-i conduce pe altii eficient

    “ Daca am invatat ceva in cei 27 de ani de cand lucrez in industria serviciilor, este asta: 99% dintre angajati vor sa lucreze bine. Daca reusesc sau nu, aceasta depinde in primul rand de persoana pentru care muncesc.”

    Ed Rabin, President and CEO Hyatt Hotels 2005

    Manager sau lider sau manager lider?

    Exista foarte putine carti despre stiinta conducerii;majoritatea se ocupa de management. Exista o pronuntata tendinta de a confunda stiinta conducerii cu managementul. Nu-mi amintesc ultima (sau prima) carte despre leadership pe care am citit-o dar sigur imi amintesc raftul plin cu carti despre management de acasa. Nici macar Jack Welch, celebrul CEO al General Electric, nu a reusit sa se mentina in “Winning” numai pe partea leadershipului.

    Cred ca o carte despre leadership este foarte rara.

    Am gasit o teorie foarte interesanta si cu o foarte mare aplicabilitate practica, o situatie pe care o intalnim des in activitatea noastra intr-un studiu apartinand lui John C Maxwell “ Dezvolta liderul din tine” si-anume schita a cinci caracteristici care ii diferentiaza pe “managerii lideri” de “managerii de duzina”:

    1. Managerii lideri sunt ganditori de perspectiva, care vad dincolo de criza momentului si de eternul raport trimestrial;
    2. Interesul managerilor lideri fata de firma la care lucreaza nu se limiteaza la sectiunile pe care le conduc. Ei vor sa stie cum se angreneaza departamentele firmei si privesc in permanenta dincolo de zona lor de influenta;
    3. Managerii lideri pun accent cu insistenta pe previziune, valori si motivatie;
    4. Managerii lideri au o puternica abilitate politica de a face fata situatiilor conflictuale cu multe componente;
    5. Managerii lideri nu accepta status quo-ul.

    Managementul este procesul prin care se asigura aplicarea in practica a programului si obiectivelor organizatiei respective. Stiinta conducerii, pe de alta parte, are menirea de a zamisli idei de perspective si de a motiva oamenii.

    “Oamenii nu doresc sa fie administrati. Ei vor sa fie condusi. Cine a auzit vreodata de un manager mondial? De un lider mondial, da. De un lider in domeniul educational, da.De un lider politic.Unul religios. Un lider de cercetasi.Un lider al comunitatii.Un lider sindical.Un lider in afaceri. Bineinteles. Ei conduc. Ei nu administreaza.

    Vorba dulce mult aduce. Intreaba-ti calul! Iti poti conduce calul la adapat, dar in niciun caz nu-i poti “administra” apa. Daca tii neaparat sa administrezi pe cineva, administreaza-te pe tine. Fa-o cu folos si vei fi pregatit sa incetezi a mai administra si vei incepe sa conduci.”

    • A sti sa faci bine o treaba este implinirea muncii.
    • A arata altora cum sa faca o treaba este implinirea profesorului.
    • A te asigura ca munca este facuta bine de altii este implinirea managementului.
    • A-i inspira pe altii sa faca o treaba buna este implinirea liderului.

    Deci? Manager sau lider sau manager lider?

  • Tratament anti-criza (financiara)

    Desi, anul trecut pe vremea asta ma amuzau foarte tare promovarile de genul “ Preturi de criza”, Vrajitorul a tinut si el cont de aceasta perioada si a venti in sprijinul clientilor cu promotii avantajoase si bonusuri la pachetele de credite.
    Criza financiara s-a dovedit a fi destul de puternica in Romania, afectand chiar si companii recunoscute ca fiind solide si stabile. Din acest motiv criteriile unei societati comerciale de a isi selecta colaboratorii in aceasta perioada s-au cam epuizat. Ca si in cazul sanatatii, decat sa tratezi o problema ..mai bine o previi. Tocmai din acest motiv este bine sa folositi Vrajitorul, pentru a verifica bonitatea unei persoane  juridice, lasand la o parte orice alte imprejurari (de exemplu: ca este o persoana juridica de renume sau este o persoana juridica cu care colaborati de foarte mult timp si in care aveti deja incredere). Bazandu-ma pe experienta celor care sunt deja clientii nostrii va pot spune ca surprisele apar acum de unde te astepti mai putin.
    Un client mi-a spus foarte amuzat la o intalnire ca, intr-o discutie cu un coleg de “breasla”,a fost intrebat daca este in CIP. El foarte nedumerit i-a raspuns ca nu, nu este. Raspunsul dat a fost uimitor pentru celalalt: “Cum sa nu fii? Acum toata lumea e in CIP!”. Era foarte amuzat pentru ca ii suna a ceva care este la moda, un fel de club sau ceva asemanator: “ Acum toata lumea e in CIP, nu poti sa nu fii si tu! ..nu mai sta pe ganduri! Alatura-te si tu in CIP!” :)
    Lasand gluma la o parte, Vrajitorul pune la dispozitia utilizatorilor si informatiile din CIP, la cerere, in numai 15 minute! Asa ca, mai bine altaura-te Vrajitorului decat celor din CIP!