• Managerii romani risca afacerile proprietarilor de firme, refuzand arogant sa isi sa masuri de prevedere fata de rau-platnici

    De ce este tara asta tot mai plina de rau-platnici, de BO sau file CEC emise fara acoperire?
    De ce zilnic in medie la 100-180 de firme judecatorii deschid procedurile de faliment?
    De ce zilnic executorii judecatoresti primesc cam 3-500 de procese-verbale prin care inscriu faptul ca nu au ce sa execute silit de la debitori?
    Pentru ca marea majoritate a managerilor romani, carora [ multora dintre ei ] cu non-salanta sau chiar inconstienta proprietarii de firme le lasa afacerile pe mana, sunt atat de aroganti, de plini de ei, de siguri pe faptul ca peretele ala din biroul directorial plin de diplome de master, MBA, doctorate, fara numar, fara numar.. o sa-i apere exact ca celebrele tepuse inmuiate in zeama de usturoi cu care se alungau strigoii in Evul Mediu, de clientii rau-platnici.
    Am facut o statistica a managerilor si firmelor care apeleaza la forme de informare continua, de protectie, de preventie, impotriva acestor situatii si lucrurile sunt ingrijoratoare pentru economia sanatoasa, sau imbucuratoare pentru cei care vor sa dea tepe :
    Sub 15 % din firmele romanesti aleg sa se informeze, sa verifice bonitatea clientilor, desi au la indemana servicii oferite de companii de profil care au in spate mii de ore de munca, de adunare a informatiei, de sudare a acesteia asa cum este si cazul Vrajitorul.eu.
    Iar nota de plata este pe masura. Costurile pe care aceste companii [ cei 85% care refuza sa previna, sa se informeze ] au costuri uriase cu :
    - servicii juridice pentru acoperire costuri procese, recuperare bani, executari silite
    - pierderile din faptul ca creantele ne se mai recupereaza niciodata
    - si cel mai grav, incurajarea indirecta a comportamentului de NEPLATA din partea partenerilor lor de afaceri.
    Totul se repercuteaza asupra firmei in cauza, in peste 44% din cazuri firma care este condusa de asemenea manageri intra la randul ei in faliment, pentru ca banii neincasati ii pun punct final, angajatii raman pe drumuri..totul din cauza faptului ca managerul refuza sa previna!
    Pot sa va spun ca extrem de precauti si cu management extrem de bun sunt in general firmele cu actionariat GERMAN , sau AUSTRIAC care pun un accent matematic si continuu pe preventie, si prin urmare nu prea au probleme, in vreme ce companiile franceze, italienesti sau romanesti refuza pur si simplu, ba chiar se fac de ras cu argumente de genul ..” ..avem tot ce trebuie, stim noi nu ne invatati..” ca apoi sa ramana cu creante uriase neincasate, sa cheltuiasca bani cu avocati sa se planga total aiurea de Justitie [ ce sa faca Justitia daca tu dai marfa unor firme din Zabrauti...ati fost vreodata acolo?] .
    La aceste din urma firme sunt doua variante de lucru :
    A.- incompetenta si prostia care ramane neacoperita de diplome luate la kil..
    B.- sistem indus intentionat prin care managerul are “partea” lui de la debitorii care nu mai platesc in veci, sau blat cu avocatii care factureaza lunar pentru reprezentarea in procese care intentionat tin ani de zile
    Stiu ca in prezent la o MARE firma romaneasca de retail a izbucnit un scandal care va ajunge si in presa , pentru ca actionarii au descoperit o retea prin care toti membrii din CA si executiv au creat un sistem de sifonare a milioane de euro lunar prin metoda descrisa de mine la pct. B.
    Daca astia ar fi pusi sa restituie banii si ar infunda puscaria ar fi una, insa alta este cand sute de angajati raman pe drumuri pentru ca managerul refuza sa isi instaleze sisteme de preventie.