• Ce sisteme ar trebui sa foloseasca firmele sa se protejeze de rau-platnici,by Iulian Urban

    Cred ca situatia economica actuala merita o dezbatere in acest sens.
    Avem, cel putin acum in 2012, o medie de 150-180 de firme care intra ZILNIC in procedura de insolventa, asta insemnand ca undeva la minim 54000 de firme inceteaza platile anual.
    Daca aflam insa ca in proportie de peste 77% din aceste insolvente este vorba de debitori care, pentru a nu achita datoriile, isi deschid procedurile de insolventa, iar cererea debitorului este admisa de instantele de judecata in medie in trei zile de la depunerea cererii, ne dam seama ca peste noapte te poti trezi ca ai cel putin un client de la care nu vei mai vedea banii.
    Ce urmeaza din momentul in care se depaseste termenul de plata? Aici lucrurile sunt clare si clasice.
    Firma creditoare actioneaza prin proprii avocati, sau apeleaza la firme de colectare debite, urmeaza clasica faza preprocesuala, notificari, convocari la conciliere directa, depunerea actiunii in instanta de judecata, executari silite sau cereri de deschidere procedura faliment. Numai ca, deja vorbim de o pierdere pentru firma [ debitul in sine care este neincasat ] la care firma va plusa adaugand noi costuri cu avocatii, procedurile judiciare, executari silite, etc. In peste 50% din situatii, totul se termina cu o MARE PIERDERE pentru firma creditoare intrucat banii raman neincasati pe veci iar cand trag linie finala costul a fost unul extrem de ridicat.
    Ce se poate face atunci ?
    Din experienta mea de 19 ani, in acest moment, pentru faza POST-scadenta neachitata a debitelor, nu exista solutii de geniu. Toti [ avocati, firme de colectare debite ] fac cam acelasi lucru, unii mai serios altii mai putin serios astfel incat se adauga si acest risc la cel initial al neplatii debitului. Daca mai adaugam si Justitia care de multe ori da rateuri, iti dai seama ca situatia este destul de neagra.
    Unde se poate actiona cu adevarat de catre managerii firmelor ?
    In zona de PREVENTIE.
    A crea sisteme de prevenire a incidentelor de plata, inseamna in primul rand sa ai un sistem de monitorizare atat a datelor financiare, dar mai ales a informatiilor legate de urmatoarele aspecte din "viata" clientilor tai :
    - status emitere instrumente bancare de plata 
    - informatii despre structura actionarilor, administratorilor dar si trecutul acestora si eventualele alte firme unde au fost sau sunt asociati sau manageri si pe care le-au dus in situatie de neplata a restantelor; acest trecut este extrem de important pentru ca iti da ecuatia COMPORTAMENTULUI de plati care poate oricand afecta si clientul tau
    - status privind implicarea clientului in procese in care este fie creditor [ a avea de incasat bani din piata si a ajunge in instanta de judecata este un semn ca la un moment dat iti poate spune ca nu achita datoriile pentru ca la randul lui nu a incasat din piata ] sau debitor, caz in care alarma trebuie sa sune imediat, fie ca este vorba de somatii de plata, actiuni pe fond, executari silite sau mai rau, cereri de insolventa impotriva acestuia.
    Cheia este monitorizarea atenta si permanenta .
    Multe firme si manageri se tem sa apeleze la o asemenea monitorizare a clientilor sau la rapoarte de bonitate intrucat spun ei, atunci ajungi sa nu mai vinzi nimanui. Fals.
    Poti sa vinzi chiar si unor partaneri cu probleme insa important este sa tii lucrurile sub control sa stii cand trebuie sa te opresti pentru ca am gasit cazuri in care managerii de vanzari platiti functie de CIFRELE realizate adica de facturi emise dar neaincasate, ca sa faca "planul" dadeau marfa unor firme care initiasera proceduri de radiere sau insolventa.
    De multe ori se aduce in discutie problema asigurari creantelor.
    Din pacate in Romania aceasta asigurare de creante este dificila atat pentru asiguratori cat si pentru clienti. Asiguratorii prefera sa asigure doar creante in care stiu ca au risc zero, si acest lucru nu se pliaza pe ce vor firmele , cerand multe informatii pe care managerii nu sunt dispusi sa le ofere asupra tranzactiilor, si refuzand zonele de risc. Pana la urma asiguratorii de creante au si ei dreptatea lor pentru ca dincolo de un contract perfect , dai de Justitia care de multe ori nu este oarba si atunci mai bine refuza sa asigurea creanta decat sa o asigure.
    Personal cred ca sistemul de preventie si de monitorizare pe baza unui soft specializat a clientelei este cel mai IEFTIN si EFICIENT mod de a te proteja.
    Am remarcat la firmele care folosesc sistemul de preventie oferit de echipa de la www.Vrajitorul.eu ca rata de scadere a companiilor care au ajuns in zona de POST-scadenta depasita la plata cu risc major de transformare in creanta neincasabila a scazut cu pana la 80% ceea ce este o dovada elocventa a faptului ca sistemul functioneaza doar ca trebuie aplicat.
    Va doresc succes in afaceri

    Iulian Urban